Site içi arama

11 Mart 2012 Pazar

Yüksek Lisans??

Yüksek lisans nedir?
Yüksek Lisans, Lisans eğitimi bittikten sonra devam edilen eğitime verilen isimdir. Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans olarak ikiye ayrılır. Yüksek lisans eğitimi “Master” olarak da adlandırılmaktadır. Yüksek lisans başvurusu yapmak için ALES sınavına girip yeterli puan almış olmanız ve başvuru yaptığınız programın gerekliliklerini yerine getirmeniz gerekmektedir.

Tezli Yüksek Lisans
Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır.

Tezsiz Yüksek Lisans

Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programı İkinci Lisansüstü Öğretim’de de yürütülebilir. Bu program toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. İlgili senato tarafından belirlenen esaslara bağlı olarak tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.

Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?Yüksek Lisans başvurusu yapmak için öncelikle lisans diplomanızı almış olmanız gerekiyor. Enstitü ve programların istedikleri belgeler birbirinden bazı noktalarda farklılıklar gösterse de temel olarak istenilen belgeler ve gerekli koşullar aşağıdaki gibidir:
  • Diploma
  • Fotoğraf
  • ALES Sınav Sonuç Belgesi
  • Transkript
  • Tavsiye Mektubu (Referans Mektubu)
  • Özgeçmiş
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Yabancı Dil Yeterliliği
  • Askerlik Durum Belgesi
Başvuru yaptığınız enstitü bu belgelerin hepsini isteyebilir ya da bazılarını istemeyebilir. Bazı enstitüler bunlara ek olarak başka belgeler de isteyebilirler.

Başvurudan Sonra açılan kontejan sayısının 3 katı kadar mülakata aday çağırılır.Mülakata çağırılacak adayların sıralanması;
Adayların ALES puanının % 50’si, mezuniyet not ortalamasının % 10’u, yabancı dil puanının % 15 ve mülakatın % 25’nin toplamı ile bulunacak puanların en yükseğinden aşağıya doğru sıralanmasına göre yapılır.


MülakatGiyim tarzı,beden dili,üslup,pratik zekanın incelenmesi kuvvetle muhtemeldir.Genellikle sorulan sorular ise
  1. En çok hangi öğretim üyeleri ile çalışmak istersiniz?
  2. İyi bir öğrenci ve psikoloji alanında çalışmaya aday bir profesyonel olmak dışındaki kişisel birikimleriniz nelerdir?
  3. Akademik geçmişiniz nedir ve hangi dersler sizi özellikle çok etkiledi?
  4. Bu programa sizi çeken ilgileriniz nelerdir?
  5. Branşınızda ve kariyerinizde belirgin beklentileriniz nelerdir?
  6. Lisansüstü eğitiminizin kariyer olasılıkları anlamında sizi nereye götüreceğini düşünüyorsunuz?
  7. Bu programın sonunda ne alarak ayrılmış olmayı bekliyorsunuz, yani lisansüstü eğitim ve bu bölüm dünyaya bakışınızı nasıl değiştirecek
  8. Neden yüksek lisans?
  9. Alan dışı başvuru ise neden alan dışı?
olarak sıralanabilir.Tabi bütün bunların yanında özgeçmiş,çalışmalarınız,referanslarınız kısaca sizin hakkınızda herşeyin bulunduğu portfolyoyu hazırlamanız sizin adınıza artı olacaktır.Giyim olarak genellikle klasik,takım v.b konseptte giyilmesi tavsiye edilmektedir.

DeğerlendirmeBir adayın "bilimsel başarı düzeyi” notu, başvurduğu programın puan türünden LES puanının veya (buna eşdeğer kabul edilen GRE vb.) puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %15’i, mülakat notunun %20’si ve Enstitüce yapılan yabancı dil sınavının %15 ‘inin toplamıdır. Adayın başarılı sayılabilmesi için bu puanın en az 60 olması gerekir.
(ALES sınavının en az %50’si alınmaktadır. Diğer yüzdeler okuldan okula ve hatta programlar arasında farklılık göstermektedir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder