Site içi arama

11 Mart 2012 Pazar

Bölümümüzde bulunan seçmeli dersler

  • İktisadi Düşünce Evrimi:Tanımlar, İlk Çağlardaki İktisadi Düşünce, Orta Çağlardaki İktisadi Düşünce, İslami İktisadi Düşünce, Merkantilist Düşünce, İktisat Biliminin Doğuşu ve Klasik Liberal Düşünce, Klasiklere Karşı Tepkiler: Himayecilik, Sosyalizm, Komünizm, Neo – Klasikler, Modern İktisat.
  • Ücret Teorisi:Ücret Teorisi: Mikroekonomik Analiz; Emek arz ve Talebine dayalı ücret modelleri, Emek Talebi ve Ücret oranlarının belirlenmesi, Marjinal Produktivite Teorisi ve Ücret, Neo-Klasik Analiz ve Sınırları, Ücret Oranlarının Belirlenmesinde Emek Piyasalarının Rolü, Ücretler Üzerinde Sendikaların Rolü, İşverenlerin Hedefleri ve Ücretler, Toplu Pazarlık Teorileri,
        Ücret Teorisi: Makroekonomik Analiz: Reel Ücret Oranlarının Belirlenmesi ve Uzun Dönemde Emeğin Payı, Nonimal Ücret Oranlarının Belirlenmesi ve Emeğin Payı.
  • Endüstri İlişkilerinde Mesleki Vizyon:Meslek yeterliliklerinde dil yeterliğinin gelişiminin amaçlandığı bu derste öğrenciler, mesleki amaçlarına uygun dil yeteneklerinin gelişimine uygun yabancı dil dersi alırlar
  • Bilgisayar:İnternette bilgi ortamları, ULAKBİM ulusal veri tabanları, SDÜ abone olunan veritabanları ve tarama, Kelime işlemci ve Elektronik tablolama, sunum hazırlama, Ms Outlook ve SDÜ Webmailde e-posta düzenleme.
  • Halkla İlişkiler ve Örgütsel iletişim:Halkla ilişkilerin gelişimi, doğuşu, önemi, Kamu ve özel sektör açısından halkla ilişkiler ve önemi, halkla ilişkilerde araç ve yöntemler, kamu kesimi halkal ilişkiler, özel kesim halkla ilişkiler, halkla ilişkiler ve ilgili kavramlar (reklam, kamuoyu, propoganda, iletişim)
  • Türkiye'de Çalışma İlişkileri Tarihi:Osmanlı Dönemi Çalışma İlişkileri: Tanzimat Öncesinde Ticari Hayatın Düzenlenmesi / Tanzimat Döneminde İşçi Örgütlenmeleri / II. Meşrutiyet ve İşçi Hareketleri / Tatil – İ Eşgal Yasası Sonrası Grevler / 1923 Türkiye İktisat Kongresi / Cumhuriyet Öncesi Endüstri İlişkilerinin Özellikleri.
        Cumhuriyet Dönemi Çalışma İlişkileri: Yasal Düzenlemeler / II. Dünya Savaşı Öncesi Dönem / II. Dünya Savaşı Öncesi – 1961 Arası Dönem / 1961 Anayasasından Sonraki Dönem / 1982 Anayasasından Sonraki Dönem / Çalışma Hayatı İle İlgili Kurumsal Yapılanma / Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavtlar.
  • Endüstriyel Demokrasi:Bu dersin amacı, Bölüm öğrencilerine “endüstriyel demokrasi” kavramı altında, ekonominin demokratikleştirilmesinin anlatılmasıdır. Dersin kapsamına şu konular girmektedir: Siyasi Demokrasiden İktisadi Demokrasiye Geçiş Süreci / Serbest Piyasa ve Serbest Rekabetten Sosyal Piyasa Organizasyonlarına Yönelen Kapitalizme Geçiş / Ekonomide Oluşan Bağımsız Yönetim Birimleri / Kamu Alanı / Sendikaların İşletmeleri / Kooperatifler ve Devletin İktisat Politikasının Demokratikleştirilmesinde Sendikaların Yeri ve Rolü / Çalışma Hayatındaki İlişkilerin Demokratikleştirilmesi / Sanayi Toplumlarında İşletme Bünyesindeki Değişiklikler / Avrupa Ve ABD’deki Büyük İşletmelerdeki Yapısal Değişimin Farklılığı ve Sebepleri / Sosyalist Sistemlerde Ortaya Çıkan Yönetime Katılma ve İktisadi Demokrasinin Gelişimi, vb. Bu gelişmeler; insan, devlet, ekonomi, işletme ve toplum açısından değerlendirilip, Türkiye’deki durumun tespiti ve dünyadaki gelişmeler açısından mukayesesi incelenecektir.
  • Uluslararası İlişkiler:Kavramsal Bölüm: Uluslararası Politika / Dış Politika / Ulus – Devlet / Etnisite gibi kavramların tanımlanması / Globalleşme, Dünya Sistemi / Evrensellik gibi kavramların içeriklerine bakış / Teorik Bölüm: Uluslararası İlişkiler Düşüncesinin Doğuşu ve Gelişimi / Plüralizm / Strüktüralizm / Realizm gibi teorik çerçevelerin uluslararası ilişkiler sistemine bakışları / Aktüel Bölüm: Güncel uluslararası sorunların siyasal tarih arka planına oturtularak incelenmesi (Mesela Kosova Sorunu, Ortadoğu Sorunu gibi) / Teknik Bölüm: Çeşitli Teknik Konseptler / Stratejik Bakış / Soğuk Savaş / Sistem Tipolojileri gibi olguların incelenmesi.
  • Ekonometri:Ekonometrinin tanımı, ekonometrik yöntembilim, matematiksel ve ekonometrik modeller, ekonometrik yöntemler, yapısal analiz, öngörü ve ekonomik politika değerlendirmesi, ekonomik olaylar ve veriler, verilerin elde edilmesi ve hazırlanması, istatistiksel teori, korelasyon katsayısı, tahmin ve hipotez testleri, basit doğrusal regresyon modeli, regresyon modeli varsayımları, en küçük kareler yöntemi, regresyon tahminlerinin yorumu ve belirleme katsayısı, sıradan en küçük kareler tahmincilerinin özellikleri, hipotez testleri, çoklu regresyon analizi, alıştırmalar.
  • Kamu Yönetimi:Kamu yönetimi, kamu yönetiminin niteliği, kamu yönetiminin yapısı, yönetici, kamu malları ve yönetimi, kamu yararı, kamu hizmeti. Kamu yönetiminin ilkeleri ve boyutları. Kamu yönetimi kuramları. Bürokrasi, Weberyen bürokrasi. Merkezi yönetim ve yerinden yönetim, bu yönetimlerin olumlu ve olumsuz yönleri; Bürokrasi ve Türk bürokrasisi; Türk kamu yönetiminin örgütlenmesi ve yapısı, yerinden yönetim ve merkezden yönetim, yerel yönetimler, kamu yönetiminin denetlenmesi. Çağdaş yönetim kavramları ve yaklaşımları. Kamu, özel ve üçüncü sektörde yönetim. Yönetimde verimlilik, etkinlik, kalite, etkililik, güncel yönetim teknikleri, işletme yönetimi-kamu yönetimi-sivil toplum örgütü ayrımı, sağlık hizmeti kavramlarının tanımı ve anlamı.
  • Türk Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemine Giriş:Vergi Hukukunun Konusu, Hukuk Sistemi İçindeki Yeri, Kaynakları, Vergi Konusunun Uygulanması, Vergi Hukukunun Temel Kavram ve Kurumları (Tarafları, Konusu, Vergiyi Doğuran Olay, Muafiyet, İstisna ve İndirimler, Vs.), Vergi Alacağının Ortadan Kalkması, Süreler, Vergi Suç ve Cezaları, Vergi Yargısı, Türk Vergi Sisteminde Yer Alan Temel Vergilere İlişkin Genel İlkeler.
  • Basın ve Deniz İş Hukuku:Basın İş Hukuku, Basın İş Kanunu Uygulaması, Deniz İş Hukuku, Deniz İş Kanunu, mevzuatı ve uygulamaları hakkında genel bilgiler ve yönetmelikler.
  • Sosyal Ceza Hukuku:Sosyal Ceza Hukuku, Çalışma Hayatında Cezai Düzenlemeler, 4857 sayılı İş Kanunu ve Cezai Yükümlülükler ve Uygulamaları, 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ve Cezai Yükümlülükler ve Uygulamalar, 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ve Cezai Yükümlülükler ve Uygulamalar, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve Cezai Yükümlülükler ve Uygulamalar
  • Kooperatifçilik:Türkiye’de ve Dünyada Kooperatif Kuruluşlarının Tanımı ve Gelişimi / Kooperatifçilik İlkeleri ve Günümüzde Uygulamaları / Ekonomik ve Sosyal Politikalarında Kooperatiflerin Matematiksel Analizi / Rekabet Ortamında Kooperatifçilerin Çalışma Yöntemleri / Kooperatif Modeller ve Örgütlenme Çeşitleri (Tek – Çok Amaçlı Kooperatifler, Küreselleşme Sürecinde Kooperatifler, Birim Kooperatifler, Federasyonlu, Uluslararası Kuruluşlar) / Kooperatifler İçin Yatırım Proje Hazırlama Teknikleri / Kooperatiflerde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Politikası / Kooperatifler ve Yasal Mevzuat / Kooperatiflerin Devlet ve Sendikalarla İlişkileri (Çeşitli Ülkelerden Örnekler: Avrupa Birliği – Kuzey Amerika – Japonya – Gelişmiş ve Azgelişmiş Ülkeler) / Türkiye’de Kırsal Kalkınmaya Yönelik Projeler ve Kooperatifler / Türkiye’de Tarımsal Amaçlı Kooperatifler / Türkiye’de Tarım Dışı Kooperatifler / Türk ve Dünya Kooperatifçiliğinin Karşılaştırılması / Kooperatifçilikte Başarılı Sonuç Alabilmek İçin Takip Edilmesi Gereken Stratejiler.
  • Pazarlama Yönetimi:Pazarlamanın amacı,pazarlama yönetimi, mikro ve makro çevre faktörleri,Pazar çevresi ve tüketici trendleri,pazarlama bilgi sistemi ,Pazar bölümlendirme,niş pazarlama ve ürünlerin sınıflandırılması, büyüme stratejileri, rekabet analizi,pazarlama bilgi sistemi.
  • Sosyal Sorunlar Ekonomisi:Pozitif ve negatif dışsal ekonomilerin söz konusu olduğu Çevre Sorunları, İşsizlik, Gelir Dağılımı, Ayrımcılık, Eğitim, Konut, Sosyal Güvenlik, Sağlık gibi sorunların çözümü doğrultusunda aşağıdaki konular incelenecektir: Pozitif ve Negatif Dışsallığı Olan Mal ve Hizmetlerin Temel Özellikleri / Tam Kamu ve Tam Piyasa Mal ve Hizmetlerinden Farklılıkları / Piyasa Mekanizmasının Adı Geçen Sorunları / Mal ve Hizmetlerin Optimum Üretiminde Başarısızlık Nedenleri / Sosyal Optimalite Doğrultusunda Piyasa Dışı Müdahale Yöntemleri / Müdahale Yöntemleri Arasında Tercih Sorunu. Bu ders, ileri düzeyde teorik iktisat birikimi, makul düzeyde matematik bilgisini gerektirmektedir.
  • Ticaret Hukuku: Ticaret Hukuku dersi 3 ana bölümden oluşmaktadır: 1) Ticari İşletme Hukuku, 2) Kıymetli Evrak Hukuku, 3) Şirketler Hukuku. Ticari İşletme Hukuku: Ticari İşletme Kavramı / Ticari İş ve Ticari Hükümler / Ticari İşin Sonuçları / Ticari Davalar / Tacir Sıfatı / Tacir Sıfatının Sonuçları / Ticaret Unvanı / Ticaret Sicili / Ticari Defterler / Tacir Yardımcılarına İlişkin Olarak Bağlı Tacir Yardımcıları (Ticari Mümessil, Ticari vekil ve Seyyar Tüccar Memuru) / Bağımsız Tacir Yardımcıları (Acente, Komisyoncu ve Ticaret İşleri Tellalı) / Cari Hesap / Haksız Rekabet ve Marka Hukukundan oluşmaktadır.
    Kıymetli Evrak Hukuku kapsamında ise: Kıymetli Evrak Kavramı / Kıymetli Evrakın Temel Özellikleri / Kıymetli Evrakın Sınıflandırılması / Nama, Emre ve Hamiline Yazılı Kıymetli Evrak ve Bunların Temel Özellikleri / Kıymetli Evrakın Ziyaı ve İptali / Kambiyo Senetleri (Poliçe, Bono, Çek) ve Emtia Senetleri (Makbuz Senedi ve Varant) incelenecektir.
    Şirketler Hukuku kapsamında; Adi Şirket, Şahıs Şirketleri ve Sermaye Şirketleri olarak iki kısımda incelenen ticaret şirketlerine ilişkin şahıs şirketlerinden olan Kolektif Şirket, Komandit Şirket ve bunları takiben sermaye şirketleri olan Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Ortaklık, Limited Ortaklık ve Anonim Ortaklık işlenecektir.
  • Çevre Ekonomisi:Çevre yönetimi ve örgütlenme; çevrenin uluslararası boyutları; Türkiye?de çevre politikaları; çevre ekonomisi; çevre?nin ekonomi politiği; çevre-kalkınma ilişkileri, dışsallıklar ve çevresel maliyetlerin finansmanı..
  • Kamu Yönetiminde Denetim:Denetim kavramı, genel olarak denetimde kullanılan araç ve yöntemler, Türk kamu yönetiminin denetlenmesinde kullanılan araç ve yöntemler, denetim anlayışındaki dönüşüm, Türkiye? de kamu yönetiminin denetlenmesinde karşılaşılan sorunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder