Site içi arama

30 Mart 2012 Cuma

Türk ve Dünya Tarihinde 30 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar



1951 : Kırıkkale'de Kadiri tarikatı üyesi, 18'I kadın 102 kişi ayin yaptıkları gerekçesiyle yakalandı.
1961 : Fuhuşla Mücadele Tüzüğü çıkarıldı 130 maddelik tüzükte, seks işçisi kadınlar ve genelevlerin tabi olacakları hükümler ve fuhuşla bulaşan zührevi hastalıklarla mücadele konuları düzenleniyordu.

1963 : 22 Mart'ta sağlık nedeniyle tahliye edilen ancak daha sonra ceza erteleme kararı kaldırılan eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar açlık grevine başladı.
1965 : Eski Milli Birlik Komitesi üyeleri, 14'lerden Alpaslan Türkeş, Muzaffer Özdağ, Dündar Taşer, Rıfat Baykal ve Ahmet Er Osman Bölükbaşı'nın lideri olduğu Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) katıldılar 
1968 : Ankara'da yapılan "Milli Şahlanış Mitingi"nde tekbir getirilerek, "Yaşasın ordumuz, islamiyettir yolumuz" sloganı atıldı.
1971 : Ezanın Türkçe okunması için Senato'ya yasa önerisi verildi.
1972 : Türkiye Halk Kurtuluş Partisi - Cephesi (THKP-C) lideri Mahir Çayan ile THKO liderleri, Cihan Alptekin ve Ömer Ayna, THKP-C üyeleri Nihat Yılmaz, Sinan Kazım Özüdoğru, Saffet Alp, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Saruhan ve Sabahattin Kurt Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde öldürüldüler Operasyonda Çayan ve arkadaşlarınca üç gün önce kaçırılmış olan Ünye'deki radar üssünde görevli iki İngiliz ve bir Kanadalı teknisyen de öldü Ertuğrul Kürkçü çatışmadan sağ olarak kurtuldu.
1973 : Türkiye'den kaçırılan 137 tarihi eser New York Müzesi'nin bodrum katında bulundu Aynı gün, öğretim üyeleri ücret yetersizliğinden istifa edince 4 yüksek okul kapatıldı.
1979 : Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, esnafın kontak ve kepenk kapatma eylemlerine destek vererek "Ne demekmiş vatandaşın kredisi kesilecekmiş, bayilikleri kaldırılacakmış Müstemleke mi burası," dedi Esnaflar ise 2 Nisan'da başlayacak olan kontak ve kepenk kapatma eyleminden vazgeçti.
1981 : Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan Washington'da bir suikast girişimi sonucu yaralandı.
1982 : İstanbul Kasımpaşa'da çıkan yangında 13 bina yandı, 80 aile açıkta kaldı.
1983 : Adi suçtan hükümlü Mustafa Başaran ile Hüseyin Üye idam edildi.
1985 : Amerika'daki Türk lobisi, Özal ile Amerikalı işadamlarını kahvaltıda biraraya getirmesi için eski Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'a 25 bin dolar verdi.
1996 : İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, doğudan göç edenlere İzmir'e girişte vize uygulanmasını istedi.
2000 : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'ni yayınladı Buna göre tavuklar, Avrupa standardında yumurtlayacak 
2007 : Genelkurmay Askeri Savcılığı'ndan yapılan açıklamada, Nokta Dergisi'nde yer verilen Genelkurmay'ın basın ve yayın organlarına ilişkin medya değerlendirmesine ait metnin ilgili şube müdürlüğündeki bir görevli tarafından hazırlanan ''taslak bir metin'' olduğu ve 12 Ekim 2006 tarihinde çalındığı belirtilerek, metindeki bilgilerin ''yurt dışı bağlantılarla ilişkili olarak ülkenin siyasi ortamı nazara alınmak suretiyle 8 Mart 2007 tarihine kadar bekletilerek kamuoyuna sunulmasının'' dikkat çekici olduğu kaydedildi.
2009 : BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun Kahramanmaraş'ta düşen helikopterinde yer alan İHA Muhabiri İsmail Güneş'in cesedi bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder